Go to content

Main menu

Child in Car

Useful

Παιδί και Αυτοκίνητο


Δυστυχώς η χώρα μας είναι ουραγός στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η ελλιπής σηματοδότηση των δρόμων επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά η βασική αιτία της πρωτιάς σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση και κατανάλωση αλκοόλ είναι από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.



Η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική και στην ασφάλεια των παιδιών. Πάνω από 45 παιδιά έως 14 ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, ενώ περίπου 1000 είναι αυτά που τραυματίζονται. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα... Μπορούμε όμως να αποφύγουμε τα τροχαία σφάλματα και ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά... Η άγνοια των γονέων μπορεί είναι εγκληματική.  Η σωστή ενημέρωση μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος μας.

Πρόσφατη έρευνα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου έδειξε πως το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι περίπου 57% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία είναι 85% και στη Σουηδία 95%. Πολλές φορές βλέπουμε στο δρόμο γονείς να κρατάνε στην αγκαλιά τους το μωρό τους ή ακόμα πιο συχνά, παιδιά στο πίσω κάθισμα να κάθονται ελεύθερα.


Γιατί είναι απαραίτητο το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και η ζώνη ασφαλείας

Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 70% τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.  Η χρήση ζώνης, επίσης, ασφαλείας μειώνει σημαντικά τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων στα παιδιά.

Ακόμη και σε σύγκρουση μέτριας βαρύτητας, αν το παιδί κρατιέται στην αγκαλιά, μπορεί είτε να εκσφενδονιστεί μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο, είτε να λειτουργήσει σαν "αερόσακκος" για τον ενήλικα που το κρατάει, με αποτέλεσμα βαρύτατες σωματικές κακώσεις.
Το βάρος του παιδιού σε μια σύγκρουση με μέτρια ταχύτητα γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο, δηλαδή ένα παιδί 3 χρόνων αποκτά βάρος σύγκρουσης περίπου 500 κιλών!

Έχει παρατηρηθεί εξάλλου ότι ο οδηγός αντιδρά καλύτερα σε μια δύσκολη στιγμή, εάν ξέρει ότι οι συνεπιβάτες του είναι δεμένοι με ασφάλεια.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (σε αντίθεση με τη νομοθεσία άλλων χωρών), δεν είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου. Απλώς απαγορεύεται η μεταφορά παιδιών στο εμπρός κάθισμα εάν δεν στηρίζονται σωστά!!!
Ωστόσο, είναι σαφές ότι μόνο η τοποθέτηση του παιδιού στο πίσω κάθισμα, χωρίς τη χρήση σωστού παιδικού καθίσματος ή ζώνης ασφαλείας, δεν το προστατεύει από βαρύ τραυματισμό.

Προδιαγραφές ασφαλείας

Η παραγωγή καθισμάτων ελέγχεται από προδιαγραφές και κανονισμούς. Τα περισσότερα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό 44 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη (σε συντομογραφία ΟΕΕ Κ44 ή ECE R44).
Στην περίπτωση αυτή, διαθέτουν υποχρεωτικά ειδική ετικέττα που αναγράφει το γράμμα "Ε", το οποίο ακολουθείται από έναν αριθμό (που δηλώνει τη χώρα παραγωγής) καθώς και το ανώτατο όριο βάρους του παιδιού, π.χ. E4 18Kgr.
Η αναγραφή της λέξης "UNIVERSAL" στην ίδια ετικέττα σημαίνει ότι το κάθισμα μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων.


Οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στους γονείς είναι οι εξής:

•   Ούτως ή άλλως πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί στην οδήγηση μας, αλλά ειδικά όταν μεταφέρουμε παιδιά στο αυτοκίνητο, πρέπει να ξεχάσουμε την επιθετικότητα στο τιμόνι.

•   Πάντα και για την παραμικρή απόσταση δενόμαστε με τη ζώνη. Και στα μπροστινά αλλά και στα πίσω καθίσματα. Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρια, αντιλαμβάνονται και αφομοιώνουν ευκολότερα τις πράξεις μας παρά τα λόγια μας. Ας τους δώσουμε από την αρχή το καλύτερο παράδειγμα.

•   Από την πρώτη μέρα της εξόδου από το μαιευτήριο μέχρι και το ύψος των 135 εκ. το παιδί πρέπει να κάθεται δεμένο σωστά σε παιδικό κάθισμα κατάλληλο για τα κιλά του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει τοποθετηθεί σωστά το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. Έρευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι σε 7 από τις 10 περιπτώσεις διαπιστώνεται εσφαλμένη χρήση του παιδικού καθίσματος.


Πηγές:
   •   Λεξιμάθεια
   •   Κέντρο Παιδιατρικής Έρευνας
   •   Παιδιατρική Φροντίδα

Back to content | Back to main menu